Bij Van Son Projectonderhoud begrijpen we als geen ander hoe belangrijk het is om een bedrijfspand te hebben dat voldoet aan de huidige energie-eisen, het energielabel van een bedrijfspand wil je natuurlijk zo hoog mogelijk zien. Een hoog energielabel is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee op lange termijn. In deze blog nemen we je mee in de stappen die je kunt nemen om het energielabel van een bedrijfspand te verbeteren.
Wat is een energielabel?
Een energielabel is een certificaat dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Dit label wordt verstrekt door een erkende instantie en is gebaseerd op een beoordeling van verschillende factoren die invloed hebben op het energieverbruik van het gebouw. Het energielabel varieert van A++++ tot en met G, waarbij A++ staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer energie onzuinig. Een A++++-label betekent dat het gebouw voldoet aan de hoogste normen op het gebied van energie-efficiëntie. Een pand krijgt een energielabel toegereikt op basis van een aantal factoren, namelijk: isolatie, verwarming en koeling, ventilatie, warmwatervoorziening en duurzame energie. In veel landen, waaronder Nederland, is het hebben van een energielabel verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een gebouw. Vanaf 2021 zijn de eisen voor het verkrijgen van een energielabel aangescherpt en moet een gekwalificeerde energieadviseur het gebouw fysiek inspecteren.
Waarom wil je een hoog energielabel?
Het verkrijgen van een gunstig energielabel kan bijdragen aan lagere energiekosten, een hogere marktwaarde van het pand en een positieve bijdrage leveren aan het milieu door de reductie van CO₂-uitstoot. Een bedrijfspand met een hoog energielabel verbruikt bijvoorbeeld minder energie, wat resulteert in lagere energiekosten.
Daarnaast zijn duurzame panden aantrekkelijker voor huurders en kopers, waardoor de vastgoedwaarde stijgt. Bovendien schrijft de overheid steeds striktere regels voor met betrekking tot energie-efficiëntie en helpt een hoog energielabel je om aan deze regelgeving te blijven voldoen.
Hoe verbeter je het energielabel van een bedrijfspand?
Er zijn verschillende manieren om een energielabel te verhogen, zoals eerder vermeld ligt de hoogte van het energielabel aan de volgende kenmerken van een pand: isolatie, verwarming en koeling, ventilatie, warmwatervoorziening en duurzame energie. Wanneer er in deze onderdelen verbeteringen worden aangebracht, kan het energielabel verhoogd worden.
De eerste stap in het verhogen van je energielabel
De eerste stap in het verbeteren van het energielabel is het uitvoeren van een grondige energie-audit. Deze audit geeft inzicht in het huidige energieverbruik en de energieprestaties van de betreffende panden. Tijdens een energie-audit worden verschillende aspecten van het pand onderzocht, zoals de isolatie, verwarmingssystemen, verlichting en ventilatie. Op basis van deze gegevens kan een energieprestatiecertificaat (EPC) worden opgesteld, dat aangeeft wat het huidige energielabel van het pand is en welke verbeterpunten er zijn.
Het verbeteren van de isolatie voor een beter energielabel
Een van de meest effectieve manieren om het energielabel van een bedrijfspand te verbeteren is door de isolatie te optimaliseren. Goede isolatie voorkomt warmteverlies in de winter en houdt de hitte buiten in de zomer. Dit vermindert de behoefte aan verwarming en airconditioning, wat leidt tot lagere energiekosten. Denk hierbij aan het isoleren van muren, daken en vloeren, maar ook aan het vervangen van enkel glas door HR++ of triple glas. In deze verduurzaming zijn een hoop verschillende opties mogelijk. Denk hierbij aan biobased isolatie en circulaire opties, hierbij kan worden gedacht aan vlas isolatie.
De verwarmingssystemen upgraden van een bedrijfspand
Een verouderd verwarmingssysteem kan een groot energieverlies veroorzaken. Overweeg daarom om de huidige systemen te upgraden naar een efficiënter alternatief, zoals een HR-ketel, warmtepomp of zonneboiler. Deze systemen zijn niet alleen energiezuiniger, maar stoten ook minder CO₂ uit. Dit draagt bij aan een beter energielabel en een kleinere ecologische voetafdruk.
Zonnepanelen plaatsen voor een hoger energielabel
Een andere manier om het energielabel van een bedrijfspand te verbeteren is door zonnepanelen te plaatsen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, waardoor je minder afhankelijk bent van het energienet. Dit leidt niet alleen tot lagere energiekosten, maar kan ook bijdragen aan een hoger energielabel. Bovendien kun je mogelijk gebruikmaken van subsidies en fiscale voordelen voor de aanschaf van zonnepanelen.
Slimme technologieën toepassen in een bedrijfspand
Slimme technologieën, zoals slimme thermostaten en energiebeheersystemen, kunnen helpen om het energieverbruik in panden te monitoren en te optimaliseren. Deze systemen leren het gebruikspatroon van een pand kennen en passen de verwarming, koeling en verlichting hierop aan. Hierdoor wordt energieverspilling geminimaliseerd en comfort gemaximaliseerd.
Onderhoud en monitoring
Tot slot is regelmatig onderhoud en monitoring essentieel om de energieprestaties van een pand te verbeteren én op peil te houden. Het energielabel is geen eenmalig onderdeel van vastgoed, maar iets wat over de lange termijn in de gaten moet worden gehouden.
Een duurzame samenwerking met Van Son
Voorafgaand aan een traject met onze professionele opdrachtgevers, voeren onze specialisten metingen uit om de huidige situatie van de panden in kaart te brengen. Deze resultaten zijn nodig om een compleet plan uit te kunnen werken en een zo volledig mogelijk meerjarentraject te kunnen adviseren. In deze verschillende voorstellen leggen wij meerdere opties voor. Van kleine verduurzamingsslagen tot uitgebreide plannen, voor kleinere budgetten tot grote budgetten, plannen die we op korte termijn uit kunnen voeren en plannen die we verspreid over de komende tien jaar uit kunnen gaan voeren.
Het verbeteren van het energielabel is een investering die zich op de lange termijn terugbetaalt. Bij Van Son staan we klaar om je te helpen bij elke stap van dit proces. Voor de kleinere en grotere transformaties. Samen vernieuwen wij vastgoed voor toekomstige generaties.