De wereld verandert, en zo ook de materialen en fossiele brandstoffen die we opmaken en waar we vervanging voor moeten zoeken. Biobased materialen zijn hier een mooie oplossing voor. Vooral op de bouw zien we veel mogelijkheden die duurzamer zijn en dus meewerken aan een betere toekomst. In deze blog zoomen we in op isolatiemateriaal. Alleen al in dit ‘kleine’ aspect van de bouw zitten ongelofelijk veel mogelijkheden. We lichten ze hier kort toe en vertellen graag het belang van het gebruik van biobased isolatie. En niet te vergeten: alle voordelen die het met zich mee brengt en op welke manier Van Son hieraan bijdraagt.
Wat is biobased isolatie?
Biobased isolatie is een innovatieve oplossing die de bouw- en isolatie-industrie transformeert. Door te kiezen voor biobased isolatiematerialen dragen we niet alleen bij aan een duurzamere toekomst, maar genieten we ook van talrijke voordelen op het gebied van energie-efficiëntie en comfort.
Biobased is een verzamelnaam voor alles wat gemaakt is van dierlijk of natuurlijk materiaal. Een overkoepelende naam, waaronder een hele hoop verschillende opties vallen. De snelheid van de vorming van het materiaal bepaalt ook of deze wel of niet onder de noemer ‘biobased’ mag worden gecategoriseerd. Zo zijn steen en zand een voorbeeld van natuurlijke materialen, maar zijn deze niet biobased. Puur door het feit dat het lang duurt voordat ze gevormd zijn. Biobased materialen zijn dus materialen die uit de natuur komen, maar die ook op korte termijn weer teruggroeien of vormen.
Biobased isolatie maakt gebruik van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen zoals hennep, vlas, cellulose en gerecycled katoen. Deze materialen worden verwerkt tot isolatiepanelen, matten of korrels. Deze worden vervolgens toegepast in de bouw om warmteverlies te minimaliseren en geluid te dempen. Het gebruik van deze natuurlijke materialen vermindert de afhankelijkheid van niet hernieuwbare bronnen en vermindert de CO2-uitstoot die gepaard gaat met traditionele isolatiematerialen.
Om deze verandering branchebreed door te voeren, hebben verschillende woningcorporaties een verdrag getekend: het Lenteakkoord. Brancheverenigingen hebben dit akkoord opgesteld, zodat er commitment komt op biobased materialen in de toekomst.
Verschillende biobased materialen
In deze blog hebben we het voornamelijk over het gebruik van biobased materialen in de bouwsector, hierin zien we voornamelijk het gebruik van planten, maar ook schimmels! Een aantal voorbeelden van biobased materialen:
- Hennep: Vezelhennep groeit snel, tegen een relatief lage input aan water en voeding en telen ze zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Gemaakt van de vezels van hennepplanten, biedt hennepisolatie uitstekende thermische en geluidsisolerende eigenschappen.
- Vlas: Vlasvezels worden gebruikt om isolatiematerialen te produceren die zowel thermisch als geluidsisolerend en bovendien brandwerend zijn.
- Stro: Tarwe is het meest geteelde graan in Nederland, zijn restproduct: de stengel waar stro van wordt gemaakt, is geschikt voor toepassing als bouwmateriaal. Door zijn relatief hoge massa, geeft stro zeer goede geluids- en warmte-isolatie.
- Olifantsgras: Deze houtachtige grassoort groeit goed door de temperatuur en hoeveelheid neerslag in Europa. Olifantsgras geeft een goede geluidsreductie en is dus ook zeer geschikt voor isolatiemateriaal.
- Zonnekroon: De zonnekroon is een vaste plant, wat betekent dat ze de akker niet jaarlijks omploegen. De plant legt ook veel CO₂ vast, waardoor deze niet terugkomt in de kringloop als ze de plant gebruiken in de bouw.
- Cellulose: Cellulose wordt gemaakt van gerecyclede papiervezels, de cellulosevezels worden uit papier gehaald. Het materiaal is geheel recyclebaar, heel flexibel en vochtregulerend. Dit maakt cellulose-isolatie een ecologisch verantwoorde keuze met goede thermische eigenschappen.
Onderzoek naar de implementatie van biobased materialen
De biobased revolutie staat nog in de kinderschoenen. Het overgaan op deze materialen en methoden is aan de ene kant een kleine stap, maar ook weer een enorme verandering. Wat hierin op dit moment voornamelijk een drempel is: het kostenplaatje. Op dit moment is biobased materiaal namelijk nog duurder dan de traditionele (chemische) varianten. Van Son probeert de klant tegemoet te komen door een deel te financieren, wanneer de keuze op biobased materialen valt. Dit is voor ons tweeledig: enerzijds investeren we graag in de toekomst en onze verplichting naar de aarde toe. Anderzijds hopen we hiermee ook andere bedrijven te motiveren om toch de stap richting biobased materialen te maken.
Ook zijn er van deze relatief nieuwe materialen nog niet veel onderzoeksresultaten beschikbaar. Om de menigte mee te krijgen naar een biobased toekomst, is het naast het verbeteren van het kostenplaatje ook nodig om de materialen gecertificeerd en gekeurd te krijgen. Dit proces is er echter een van de lange adem. Op dit moment lopen hier trajecten en onderzoeken naar. Voornamelijk als het gaat over de vezelgewassen olifantsgras (miscanthus), vezelhennep, zonnekroon, tarwe en vlas. Hierin initieert en organiseert Building Balance verschillende bijeenkomsten voor de sector. Educatie is ook van belang bij de overstap naar biobased materialen.
De onderzoeken naar de materialen en de gevolgen die zij hebben in vergelijking tot de traditionele materialen, spelen een belangrijke rol in de toekomst en implementatie van biobased materialen. Op dit moment loopt er bijvoorbeeld een onderzoek van Avans en Hogeschool Zeeland. Zij onderzoeken de gevolgen van traditionele materialen op de gezondheid. Niet alleen de gezondheid van installateurs, maar ook van bewoners van de woning waarin ze deze materialen gebruiken. Zo is de hypothese dat het gebruik van biobased materialen in een woning of pand een stuk gezonder zou zijn voor de bewoner. Aangezien hij of zij geen chemische deeltjes binnenkrijgt, die in traditioneel isolatiemateriaal wel volop aanwezig zijn en zich verspreiden. Ook is de doorluchting van biobased materialen beter, wat voor minder vocht en dus minder schimmels kan zorgen.
Als het onderzoek dit daadwerkelijk kan aantonen, is dat weer een mooie reden en extra stok achter de deur om chemische isolatiematerialen achterwege te laten. De looptijd van deze onderzoeken is echter vaak minimaal drie jaar, een lange tijd voordat er resultaten worden gedeeld en er uitspraken over worden gemaakt. Dit maakt de overstap naar biobased helaas een langduriger proces.
De voordelen van biobased isolatie
Uit de informatie die we hiervoor hebben benoemd, kun je al een hoop voordelen vinden van biobased materialen. We zetten ze graag voor je op een rijtje:
- Milieuvriendelijkheid: Biobased isolatiematerialen zijn afkomstig van hernieuwbare bronnen. Deze hebben over het algemeen een lage milieu-impact tijdens de productie en het gebruik.
- Energie-efficiëntie: Door de uitstekende thermische isolatie-eigenschappen helpen biobased isolatiematerialen energieverbruik te verminderen. Dit resulteert in lagere energiekosten en een lagere CO2-uitstoot.
- Gezondheid en comfort: Biobased isolatie staat bekend om zijn ademende eigenschappen, die vochtregulatie en luchtkwaliteit in gebouwen verbeteren. Dit draagt bij aan een gezonder en comfortabeler binnenklimaat.
- Gemak: Biobased materialen zijn makkelijker hanteerbaar. Hierdoor hebben de specialisten op de werkplaats, die het materiaal installeren, minder beschermingsmiddelen nodig. Bij de chemische tegenhanger hebben werknemers een stuk meer protectie materialen nodig in verband met hun eigen gezondheid.
Van Son en innovatie omtrent biobased isolatie
Bij Van Son Projectonderhoud zijn we toegewijd aan het implementeren van innovatieve oplossingen. Zo maken wij onze projecten duurzamer en milieuvriendelijker. Hoewel we momenteel nog niet volledig biobased werken, zijn we actief bezig met het verkennen en integreren van biobased materialen en technologieën in onze activiteiten. Zo hebben wij echte duurzaamheidspecialisten in ons team, die bijeenkomsten bijwonen en onderzoeken op de lopende voet volgen.
Als koplopers in de branche streven we ernaar om voortdurend voorop te blijven lopen. Niet alleen door onze technische expertise, maar ook door het omarmen van duurzame praktijken en het integreren van cutting-edge technologieën. We geloven dat de toekomst van bouwen en onderhouden steeds meer gericht zal zijn op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. We zijn vastbesloten om hierin een actieve rol te spelen.
Door te kiezen voor biobased producten, maak je de overstap naar een groenere toekomst. En dat terwijl je geniet van de voordelen van een energiezuinig en comfortabel gebouw.
Neem contact met onze duurzaamheidsspecialist op voor meer informatie over onze duurzame bouwoplossingen en projecten. We staan klaar om je te helpen bij het realiseren van je milieudoelstellingen. We creëren samen gezondere en duurzamere gebouwen.